Meetinstructie horren

*Inklemhor
*Plissé-hordeur

Inklemhor

De inzethor is geschikt voor vrijwel alle kunststof en houten draai-kiep-ramen en wordt zonder boren of schroeven tussen het glas en kozijn vastgeklemd. De flensdikte is slechts 0,8 millimeter waardoor de druk op het beslag, bij sluiten van het raam, niet of nauwelijks toeneemt. Bij een hoogte vanaf 150 cm, wordt een tussenregel geplaatst.

Meetinstructie kunststof kozijn

Meet de breedte en hoogte in centimeters van de opening van je raamkozijn (de strakke dagmaat) op de millimeter nauwkeurig. Trek hier geen speling van af. Wij zorgen zelf voor de juiste productiemaat. Deze maten vul je in bij het bestellen. 

Bij een kunststof kozijn hanteren wij een aftrekmaat van – 0,3 cm x -0,5  (BXH).  

Meetinstructie houten kozijn

Meet de breedte en hoogte in centimeters van de opening van je raamkozijn (de strakke dagmaat) op de millimeter nauwkeurig. De hoogtemaat wordt bepaald vanaf de bovenkant van de aluminium strip (deze bevindt zich aan de onderzijde van het kozijn). Van de dagmaten hoef je geen speling af te trekken. Wij zorgen zelf voor de juiste productiemaat.

Let op: zit de aluminium strip tussen de staande kozijn-stijlen (zie foto’s hieronder), bestel de inzethor dan voor een kunststof kozijn (dit i.v.m. de toegepaste aftrek-maat). 

Bij een houten kozijn hanteren wij een aftrek-maat van – 0,3 en 1,2 cm (BXH)

Foto’s van houten kozijnen met aluminium strip 

Foto 1: de aluminium strip zit tussen de staande kozijn-stijlen. 
Je meet de hor tot op de strip (doorkijkmaat). Bestel de hor in deze situatie als een inzethor voor een kunststof kozijn (ook al is het een houten kozijn). Dit heeft te maken met de aftrek-maat die wij nog toepassen. 

 

Foto 2: de aluminium strip zit voor de staande kozijn-stijlen.
Je meet de hor tot op de strip (doorkijkmaat) en bestelt de inzethor voor een houten kozijn.

Waar je verder op moet letten

  • Het is niet mogelijk een inzethor te plaatsen in een kozijn dat is voorzien van een zogeheten ‘opgedikte vleugel’. Het raam zal dan niet gesloten kunnen worden.
  • Vanwege de uiterst dunne flens (slechts 0,8 mm), neemt de druk op het beslag van het kozijn bij sluiten niet of nauwelijks toe. Echter door een beperkte stel mogelijkheid van het raam, kan het zijn dat het raam minder goed of niet compleet sluit. 
  • Het kan zijn dat het draaideel van het raam voorzien is van een lekdorpel/afwateringsneus of van een ventilatierooster. Hierdoor is het mogelijk dat het raam niet gesloten kan worden wanneer een inzet-plissé-hor geplaatst wordt. Een lekdorpel of een ventilatierooster mag maximaal 15 millimeter uitsteken.
  • Zit er een rolluik aan de buitenkant of een ander uitsteeksel op je raam of kozijn, stuur dan een foto van het raam naar: info@zonwering1.nl 

Plissé-hordeur

De plissé hordeur is de enige echte Japanse hordeur van het merk Metaco, waarbij het gaas opvouwt (plisseert) i.p.v. oprolt. De plissé hordeur kan aan de binnen- of buitenzijde in het kozijn worden gemonteerd. Indien plaatsing in het kozijn niet mogelijk is, kan de deur middels een speciale montageset op de dag bevestigd worden.

                       

        In het kozijn                                     Op het kozijn

Meetinstructie bij bevestiging in het kozijn 

Enkele en dubbele hordeur

Meet de breedte en hoogte in centimeters van de opening van het kozijn. Tel bij de breedte 2 centimeter extra op zodat de hor goed sluit.  Bij de gemeten hoogte hoef je niets op te tellen. Deze maten vul je in bij het bestellen. 

Wanneer je bij je bestelling voor een ‘dubbele hordeur’ kiest, ontvang je 2 hordeuren.  Je meet dan de totale breedte en hoogte van de opening.  Bijvoorbeeld: de totale breedte van de opening is 250 cm. Deze maat vul je in bij het bestellen.  Je ontvangt dan 2 hordeuren van elk 125 cm breed.

Meetinstructie bij bevestiging op het kozijn

Bij montage op het kozijn wordt de plissé-hordeur op het kozijn of op de muur gemonteerd. De hordeur is dan voorzien van een speciale montageset waarmee je de deur op het kozijn kunt bevestigen. 

Enkele hordeur

Breedte: meet de breedte in centimeters van de opening van het kozijn. Tel hier 4,5 cm bij op. Deze breedtemaat vul je in bij het bestellen. 

Hoogte: meet de hoogte in centimeters van de opening van het kozijn. Tel bij de gemeten hoogte 6 cm op. Deze maat vul je in bij het bestellen.  

Dubbele hordeur

Breedte: meet de breedte in centimeters van de opening van het kozijn. Tel hier 9 cm bij op. Deze breedtemaat vul je in bij het bestellen. 

Hoogte: meet de hoogte in centimeters van de opening van het kozijn. Tel bij de gemeten hoogte 6 cm op. Deze maat vul je in bij het bestellen.  

Wanneer je bij je bestelling voor een ‘dubbele hordeur’ kiest, ontvang je 2 hordeuren.  Je meet dan de totale breedte en hoogte van de opening.  Bijvoorbeeld: de totale gemeten breedte van de opening is 250 cm. Deze maat vul je in bij het bestellen. Je ontvangt dan 2 hordeuren van elk 125 cm breed.

Overige informatie

  • Bij een schuine onderdorpel meet je de kleinste hoogtemaat. d.w.z. vanaf het hoogste deel van de drempel. 
  • Als je kozijn scheef is, meet dan op meerdere punten en geef de kleinst gemeten maat door. 
  • Houd bij een schuifpui er rekening mee dat de kruk niet in de weg zit. De deur kan dan niet bediend worden. Mogelijk dat in dat geval de deur op het kozijn gemonteerd kan worden. 
  • Wanneer je de hordeur op het kozijn plaatst en je deze geheel buiten de deuropening wilt bevestigen, en je hebt ook voldoende ruimte op het kozijn, dan adviseren wij bij de gemeten breedte tussen de 5 en 10 cm extra op te tellen. Bij een dubbele deur is dit tussen de 10 en 19 cm extra. Het aantal centimeters hangt af van de pakketdikte